حسادت در روابط زناشویی

۱۹ شهریور ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۸
حسادت در روابط زناشویی

حسادت یک هیجان نامطلوب برخاسته از عوامل رونی و مزاحم در مورد چیزی است که شخص احساس می‌کند آن را دارا است. حسادت بسیار دشوار و ناامید کننده است. معمولاً سادت در روابط به بعد رمانتیک زوجین ربطدارد امادرهررابطه‌ای می‌تواند رشد کند و باعث پریشانی و مشکلات هیجانی شود. اغلب فرهنگهایی که ک همسری راتشویق می‌کنند حسادت معمولاً از شک و تردید یا نگرانی در مورد خیانت طرف مقابل برمی خیزد. حسادت می‌تواند توانایی فرد برای برقراری ارتباط را ازبین ببرد. اگربه درستی به آن پرداخته نشود بدون گفتگوی آزاد و اثربخش زوجین ممکن است حتی نیات و انتظارات از یکدیگر در مورد رابطه را سو تفسیر کنند. آنچه برای یک نفر آسیب‌رسان است می‌تواند برای رابطه دیگری تهدیدآمیز باشد و هیچ‌کس مرزها را نمی‌داند. ادراک فرهنگی از خیانت/ بی‌وفایی زناشویی روی روش ابراز حسادت تأثیرگذار است. در اغلب موارد از زنان انتظار میرود تا مردان را در زمان فریبکاری تحمل کنند از سوی دیگر زنان مورد سرزنش و قضاوت و شرمساری شدید واقع می‌شوند.

طبق برخی تحقیقات، حسادت را به راحتی نمیتوان برای خود تعریف کرد اما متشکل از احساسات ناراحت‌کننده مثل خیانت و فقدان و طرد و خشم و شرمساری است. تحقیق مدرن دیگر به رابطه بین سیستم دل‌بستگی مغز و ماهیت اولیه حسادت اشاره نموده است. سیستم دل‌بستگی در فرآیند پیوند اجتماعی مهم است و به‌عنوان تهدید بیرونی عمل می‌کند. با این نکته، می‌توان گفت که حسادت یک شیطان ضروری است که زندگی رابطه‌ها را تشویق کرده و بی‌وفایی را ترغیب می‌کند؛ اما بااین‌وجود، همه اشکال حسادت سالم نیستند. تحقیقات خاص نشان داده‌اند که حسادت افراطی با بی ثباتی همبستگی دارد. افراد با حسادت زیاد سازگار نیستند و ازنظر عاطفی ثبات ندارند. این بدان معناست که حسادت افراطی باعث می‌شود شخص زندگی همسرش را به شدت کنترل کند و می‌خواهید تا ببیند لحظه به لحظه را با چه کسی صرف می‌کند و چه چیزی پوشیده و به دنبال راهی برای رفع عزت‌نفس پایین خویش است.

 سخت است تا با شریک حسود برخورد کنیم اگر دلیل واقعی برای حسادتش وجود ندارد. در حالت طبیعی، حسادت غیرضروری از احساس بی کفایتی ریشه می‌گیرد. تحقیقات روانشناختی اخیرنشان داده که اغلب افراد تلاش می‌کنند تا ناراحتی خود را از طریق خشم به دیگری انتقال دهند بنابراین وقتی رابطه را نمی‌توانند کنترل کنند ناامید می‌شوند. متأسفانه، شریک احساس خفگی کرده و به دنبال راهی برای فرار از فشار رابطه است. حسادت افراطی بیشتر از اینکه خوب باشد صدمه رسان است.

 

دکتر حامد بخشی، مشاور خانواده و مدرس کشوری سازش یافتگی زوجین

 

نظرات کاربران
نظر خود را با ما درمیان بگذارید
برای ارسال نظر ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.