از من تا مای عاشقانه

۰۴ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۰:۰۳
از من تا مای عاشقانه

صمیمیت واژه ای است که بسیار آن را شنیده ایم به خصوص زمانی که صحبت از رابطه عاطفی و ازدواج درمیان بوده است. نقش صمیمیت و تاثیرات مثبت آن بر موفقیت و رضایتمندی ازدواج در تحقیقات بسیاری تایید شده است. صمیمیت به واسطه ایجاد شناخت عمیق‌تر زوج ها از یکدیگر و ایجاد بستر مناسب برای مذاکره و ارضای نیاز به عشق و قدرت کیفیت رابطه را ارتقا می‌بخشد.اگر بخواهیم صمیمیت را در رابطه مان افزایش دهیم ابتدا باید دقیق و شفاف بدانیم که صمیمیت چیست. صمیمیت عبارت است از ارتباط نزدیک و عمیق بین دو انسان! به زبان ساده صمیمیت که از واژه لاتین "آشکار کردن" می‌آید یعنی اجازه دهید کسی شما را همان طور که هستید ببیند.صمیمیت مولفه های مختلفی دارد:

 ۱.صمیمیت عاطفی، ابراز و درک احساسات مثبت و منفی در رابطه.

۲. صمیمیت روان‌شناختی: نیاز به درمیان گذاشتن و بیان امیدها، آرزوها، اشتياق ها، ترس ها، ناامنی ها و تردیدها.

۳. صمیمیت عقلانی: درمیان گذاشتن عقاید، افکار و باورهای خود با دیگری.

۴. صمیمیت جنسی: ارتباط برقرار کردن و درمیان گذاشتن احساسات و تمایلات جنسی.

۵. صمیمیت جسمی: نیاز به تماس جسمی با همسر که هدفش برانگیختگی جنسی نباشد.  صمیمت جنسی را می‌توان با یک لمس ساده، آغوش، گرفتن دست... بیان کرد.

۶.صمیمیت معنوی: گفتگو درباره باورها و احساسات دربازه مذهب، ارزش ها، معنای زندگی، مرگ....

۷.صمیمیت زیباشناختی: تمایل به بیان آنچه فرد ان‌ها را به دلیلی زیبا می‌بیند و دوستشان دارد.

۸.صمیمیت اجتماعی و تفریحی: انجام فعالیت ها و تجربه های لذت بخش مشترک با یکدیگر

۹. صمیمیت زمانی: یعنی هریک چقدر دوست دارند در فعالیت های صمیمانه با همسر خود وقت صرف کنند.

برای افزایش صمیمیت در رابطه، شناخت مولفه های  صمیمت و بررسی شدت آن در همسران مهم است. شدت مولفه های صمیمت در افراد متفاوت است و اگر دو نفر در شدت مولفه های صمیمت تفاوت زیادی با یکدیگر داشته باشند به احتمال زیاد از صمیمیت موجود در رابطه خود احساس رضایت نمی‌کنند. برای مثال ممکن است فردی شدت صمیمیت عاطفی بیشتری داشته باشد، یعنی نیاز او به ابراز احساساتش، و دریافت درک متقابل بالاست و از طرفی اینکه همسرش احساساتش را با او درمیان بگذارد را نشانه صمیمیت می‌داند. در حالیکه این مولفه می‌تواند در همسر او شدت کمتری داشته و تمایلش برای صحبت درباره احساساتش بسیار کمتر باشد.با وجود تفاوت ها، باید بدانیم که صمیمت عملی است از روی اشتياق و آگاهانه. ما آگاهانه و از روی علاقه انتخاب میکنیم که به شریک عاطفی خود اعتماد کرده و افکار احساسات باورها ارزش ها و زمان خود را با او به اشتراک بگذاریم. دلیل اصلی عدم صمیمیت در روابط این است که با این انتخاب، ریسک آسیب‌پذیری افزایش پیدا می­کند، ترس از اینکه مبادا همسر یا شریک عاطفی احساسات و افکار من را نپذیرد یا بدتر از آن، انتقاد یا تمسخر کند باعث می‌شود نخواهیم خود را برای او آشکار کنیم.برای ایجاد صمیمیت، باید رابطه ای مبتنی بر احترام و اعتماد وجود داشته باشد. رابطه­ای که در آن همسران اطمینان داشته باشند که افکار و احساساتشان بدون قضاوت پذیرفته می‌شود و از طرفی اطمینان داشته باشند که طرف مقابل هم به همان اندازه افکار و احساساتش را درمیان خواهد گذاشت.به طور کلی، صمیمیت یکی از ارکان اصلی یک ازدواج موفق و پایدار است که نیاز به توجه و تلاش مستمر دارد. برای حفظ و تقویت صمیمیت، زوج‌ها باید به برقراری ارتباط موثر، اجتناب از رفتارهای مخرب ، به کارگیری رفتارهای بهبود دهنده رابطه و اشتراک‌گذاری تجربیات و احساسات خود اهمیت بدهند.

 

سیده زهرا انجام؛ روانشناس و زوج درمانگر

 

نظرات کاربران
نظر خود را با ما درمیان بگذارید
برای ارسال نظر ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.