همه زوجین میخواهند نکات و قابلیتهایی را برای داشتن ارتباطی بهتر در خانواده بیاموزند، اما زمانی که تلاش در ایجاد ارتباط میکنند، اغلب به شکلِ جدی دچار تنش، سوءتفاهم و آسیب به احساسات میشوند. حاصل هم چیزی جز تیرهوتار شدن ارتباطشان نیست.
راههای کاربردی زیادی برای بهبود ارتباطات در ازدواج وجود دارد، اگر در این حوزه مشکلی دارید، نگران نباشید میتوان به این دغدغهها پاسخ داد. برای بیان راهکارها قصد داریم پژوهشهای دکتر کیمبرلین در این حوزه را به شما منتقل کنیم. با ما «همراه» باشید.
که عشق آسان نمود اول...
وقتی اولین قرارهای ملاقات را میگذاشتید، دیدن اینکه چه آیندهای باهم خواهید داشت، آسان بود. همهچیز پر روح و نشاط و امیدوارکننده به نظر میرسید و اختلافات بین شما و شریک زندگیتان چندان جدی به نظر نبود. در این دوران حتی اگر اختلافی جدی باشد، مسئلهای نیست، همه میدانند که قطبهای مخالف هم را جذب میکنند! اما وقتی وارد چهارچوب ازدواج میشویم و خانواده شکل میگیرد، به نظر میرسد تفاوتها قد میکشند، و شباهتها آب میروند. زندگی چهره جدی خود را نشان میدهد. باید درباره مسائل مادی، قبوض، کرایهخانه و مواردی ازایندست صحبت کنیم. دیگر همیشه همدیگر را میبینیم، نهفقط وقتیکه از قبل برای دیدار برنامهریزی کردهایم و سرووضع تمیز و مرتب و لباسهای شیک پوشیدهایم. اینجاست که کمکم نیاز به هنرِ همراه بودن داریم.
یک نکته مهم دیگر
قبل از رفتن سر اصل مطلب، باید به عوامل ایجادکننده حواسپرتی اشارهکنیم.
شاید برنامه روزانه شما پر از فعالیتهای فوقبرنامهی فرزندانتان یا سرگرمیهای شخصی خودتان باشد و سایر کارها و چیزهای نهچندان سرگرمکننده را فقط باید همراهِ همسرتان تحملکنید. مثلاً گفتگو درباره مسائل مالی، این گفتگو احتمالاً آن احساس عاشقانه را به همراه ندارد، اما گاهی اوقات باید در مورد آن صحبت کنید.
همچنین، باید به موبایل اشاره کنیم! موبایل از هر خواسته و دستور شما پیروی میکند. به این جهت شاید برخورد با یک «صفحهنمایش» راحتتر از سروکله زدن با «همسرِ واقعیتان» باشد، کسی که نظرات و ایدههای خودش را دارد، لزوماً تابع شما نیست و ممکن است در مورد اینکه شام چه بخورید یا اینکه کدام شبکه را ببینید با شما مخالفت کند. بنابراین ممکن است راهِ آسانتر این باشد که سرتان به کار خودتان گرم باشد و بیخود زمان و انرژی برای شنیدن حرفهای یکدیگر و رسیدن به توافق خرج نکنید.
- حالا با توجه به آنچه گذشت، سه پیشنهاد مؤثر برای کمک به شما و همسرتان برای بیشتر و بهتر شدن سطح ارتباطتان در ازدواج وجود دارد:
1. «نقاط تماس» را ایجاد کرده و از آنها بهره ببرید.
نقاط تماس، زمان ارتباط توأم با توجه به همسرتان است. این لحظات چیزِ جدیدی نیستند که لزوماً بخواهید ایجادشان کنید، بلکه لحظاتی هستند که همیشه میتوانید در زندگی روزمره بیابید و ببینید از آنها بهرهای نبردهاید.
کارهایی مانند تا کردن لباسها، رفتن برای خرید، یا شستن ظرفها در کنار هم؛ در این موارد میتوانید در حینِ مرتبط بودن باهم، نیمی از کار را به عهده بگیرید. میتواند اولین کاری باشد که قبل از شروعِ روزتان انجام میدهید یک فنجان قهوه برای همسرتان بریزید و وقت قهوه را باهم به اشتراک بگذارید، یا وقتی بعد از یک روز کامل به خانه آمدید، ده دقیقه کنار هم بنشینید.
شاید عادت داشته باشید که هر دو بهطور جداگانه در فضای مجازی چرخ بزنید. بیایید در عوض، 15 دقیقه پستهای جدید، خندهدار یا جالب را برای هم ارسال کنید. همچنین حتی اگر نمیتوانید برنامه فعلی زندگیتان را تغییر دهید در همین برنامه به دنبال جایی برای ارتباطِ توأم با توجه و صمیمیت باشید.
2. وقتی نقاطِ تماس را ساختید از این روش استفاده کنید:
وقتی برای صحبت کردن وقت میگذارید، کاری کنید مؤثر باشد. قرار است سوءتفاهمها و تنشها را کاهش دهید، میخواهید درست همدیگر را بشنوید و وقتی همراه هم هستید ارتباطتان بیشتر باشد. واقعاً رنجآور است وقتی یکی یا هردوی زوجین احساس میکنند شنیده یا درک نمیشوند، اما این موضوع کاملاً قابلاجتناب است!
بهترین روشی که برای انجام این کار پیداکردهایم استفاده از این قابلیت است:
«متوقف کن - نگاه کن - گوش بده». چگونه؟ ساده است:
متوقف کن: وقتی همسرتان میخواهد صحبت کند، هر کاری را که مشغولش هستید، متوقف کنید. تلویزیون را خاموشکنید، لپتاپ را ببندید، موبایل را زمین بگذارید و ... . خلاصه، هر چیزی که توجه شما را از همسرتان پرت میکند متوقف کنید، تا بتوانید توجه کامل خود را به او معطوف کنید.
البته شاید به چند دقیقه زمان نیاز دارید، به او بگویید و بعد به کارتان برسید؛ و دقیقاً به همان اندازه که گفتید او را منتظر بگذارید.
نگاه کن: به سمت همسرتان بچرخید و تماس چشمی برقرار کنید.
گوش بده: اگر میخواهی شنیده شوی، اول گوش کن؛ هنگام گوش دادن پاسخ ندهید. تمام تلاشتان را بکنید که بفهمید در دل و ذهن همسرتان چه میگذرد. زمانی که او مشغول صحبت است تمرکزتان روی فرمولبندی پاسخی درخور نباشد. بلکه پاسخ شما فعلاً باید بازگویی سخنِ همسرتان باشد، حرفش را تکرار کنید.
سعی کنید با واضح کردن سخنش از برداشتهای غلط یا بد شنیدن پیشگیری کنید. درنهایت نوبت شما میرسد که پاسخ دهید.
این شیوه به همسرتان نشان میدهد که شما به حرفها و حضورِ او اهمیت میدهید و او ارزش وقت و توجه شما را دارد. اینها به ایجاد حسن نیت و تعمیق ارتباطتان کمک میکند.
3. چه محدودیتهایی به شما حسِ شنیده شدن میدهد؟
اکنون نگاهی به حواسپرتیهایی که بالاتر ذکر کردیم، بیندازید. کدام باعثِ میشود احساسِ فقدان ارتباط باهمسرتان داشته باشید؟ چه محدودیتهایی در خانواده میتوانید باهم تعیین کنید تا بر آن حواسپرتیها چیره شوید؟ مثلاً «وقتی باهم در ماشین هستید، موبایل دست نگیرید.» اگر هر دو موافق باشید که در این مدت بیخیال موبایلتان شوید، گفتگویی که شکل میگیرد، میتواند به «نقطه تماس» تبدیل شود.
حواستان به زمانبندی هم باشد. ببینید بهترین و بدترین زمان برای صحبت با همسرتان کی است؟ مطمئن شوید که هر دو به زمانبندی توجه دارید و از ایجاد تنشهای غیرضروری به خاطر توجه نکردن به این عامل، اجتناب میکنید. مثلاً اگر شوهرم بخواهد صبحِ زود صحبت کند، میداند که من تا قهوهام را نخورم، خودم نیستم.
یا اگر ساعت شلوغی قبل از شام است و بچهها مدام شلوغکاری میکنند، هر دو میدانیم که حتی اصلاً درست صدای هم را هم نمیشنویم.
جمعبندی
بعد از ورود به چهارچوب ازدواج و تشکیل خانواده و حسِ جریان عادی و غالباً تکراری زندگی یکی از دغدغههای همیشگی زوجین حفظ ارتباط و پررنگ کردن شعلهی صمیمت است، ارتباط صمیمیتی که در مراحل آشنایی و ابتدای ازدواج داشتهاند.
دکتر کیمبرلیگ بهعنوان در یکی از آموزشهایی که برای پس از ازدواج میدهند، سه راهکار را توصیه میکنند: اول ایجاد «نقاط تماس» بهعنوان فرصتهایی برای گفتگو و تعمیق رابطه در زندگی مشترک، دوم پیشنهاد شیوه خاصی برای گفتگو تحت عنوان «متوقف کن – نگاه کن – گوش بده» و درنهایت تلاش برای کاستن حواسپرتیها در طول دوران ازدواج.
منبع
این مقاله اثر دکتر کیم کیمبرلینگ بنیانگذار موسسهی «Awesome Marriage» است.